Uncategorized

Traieste

child-920131_960_720

 

“Traim gandindu-ne la moarte si murim gandindu-ne la ce a fost viata noastra.”

“Viata e pretioasa. Viata e fragila. In clipa asta esti, in clipa urmatoare te-ai dus. Fiecare clipa trebuie stoarsa de tot ce se poate da, fiindca nu stii niciodata cand va cade cortina.”

“Marea taina a existentei noastre nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti.”

A nu se interpreta ca a trai clipa inseamna sa ne cheltuim toata averea intr-o seara pentru a ne simti bine si atat, vreau sa scot in evidenta ca am cam uitat sa ne bucuram si sa traim clipa. Privesc in jur si vad tot mai des o multime de fete triste care parca nu mai stiu cum sa motiveze aparitia ridurile care le inunda fata. Toti se grabesc si uita sa traiasca. Putini stiu ca nu conteaza anii din viata, ci viata din anii lor. Putini stiu sa iubeasca fara sa se gandeasca la ziua de maine, putini stiu sa se bucure de soarele care incearca sa le incalzeasca sufletul inghetat. Putini sunt cei care traiesc cu adevarat. Oare de ce uitam sa fim fericiti pentru lucrurile aparent firesti, pentru un rasarit de soare frumos, pentru o noua zi in care putem merge mai departe, pentru o ploaie care parca ne spala sufletele.

Viata este ca o piesa de teatru: nu intereseaza cat de mult a tinut, ci cat de frumos s-a desfasurat. Viata ne face sa ne cunoastem unii pe altii in circumstante ciudate uneori. Investim sentimente pentru ca avem si nu ne costa prea mult, de cele mai multe ori doar lacrimi nascute din dragoste. Ajungem apoi la rascruce de drum si incepem sa ne aruncam vorbe grele sau mai apoi sa traim cu regrete. Ne pare rau, dar nu avem curajul de o spune. Ne intrebam oare ce face celalalt, daca este bine, daca a reusit sa-si gaseasca echilibrul sau hoinareste prin viata fara vreo tinta, incarcat cu resentimente si cu sufletul sfasiat de durere? Trec zilele, lunile, chiar si anii si aflam intamplator ca s-a pierdut in neant fara a spune ceva. Atunci incepem sa murim in fiecare zi cate putin. Nicolae Iorga spunea: “Pierzi in viata ani si la moarte cersesti o clipa”. Si pe buna dreptate, pierdem ani intregi aiurea in timpul vietii fara a face ceva anume, si in fata mortii am da orice pentru o clipa de viata autentica.

Monika Efimov

Leave a Reply