Uncategorized

Respectul de sine 


O parte importanta a calatoriei este si faptul de a fi fericit cu tine insuti, si de a simti ca reusesti sa faci lucrurile importante pentru tine.

Respectul de sine te ajuta sa fii tu insuti, sa faci fata adversitatilor si sa crezi ca vei reusi, in ciuda tuturor obstacolelor. Este o forta interioara care te sustine si iti da curajul de care ai nevoie pentru a fi persoana care vrei sa fii.

Respectul de sine scazut, pe de alta parte, are efectul contrar. Aduce indoiala de sine, si un sentiment general ca nu esti suficient de bun pentru a face fata provocarilor vietii. Daca ai un respect de sine scazut, poti crede ca nu esti capabil sa-ti indeplinesti obiectivele si poti ajunge chiar sa crezi ca trebuie sa nu mai visezi deloc. De fapt, respectul de sine scazut poate duce la probleme mentale si poate si asociat cu emotiile negative, anxietate, tristete, ostilitate, rusine, singuratate, sentiment de inadecvare si lipsa a spontaneitatii.
Ce este respectul de sine?
Cel mai adesea, asociem respectul de sine cu increderea in propria persoana, insa este mai mult de atat- merge mai in profunzime decat increderea. De exemplu, unii specialisti in dezvoltare personala spun ca poti avea incredere in tine si totusi sa ai un nivel de respect fata de tine scazut- mai ales atunci cand abordezi viata din perspectiva “pretinde ca ai succes pana cand ajungi cu adevarat sa-l ai.”

Respectul de sine adevarat nu presupune niciun fel de prefacatorie.

Gandeste pozitiv despre tine insuti! – Singura persoana care iti poate schimba viziunea despre tine esti tu! Nimeni altcineva nu iti poate oferi respectul de sine- trebuie sa il construiesti singur plecand de la toate lucrurile pozitive din viata ta. Asigura-te ca iti insusesti obiceiul de a gandi pozitiv si invata cum sa detectezi si sa invingi comportamentele auto-sabotatoare. Fii propriul tau suporter!

Fii mandru de realizarile tale! – Cand faci ceva bine, sarbatoreste! Nu astepta sa-ti spuna altcineva cat de minunat esti! Spune-ti singur!

Stabileste-ti scopuri – Cu cat ai mai mult succes, cu atat te simti mai bine fata de tine. Stabilirea scopurilor este un lucru foarte bun prin care iti stabilesti si urmaresti sa ajungi la succes. Te ajuta sa-ti construiesti competente, un simt al mandriei si sentimentul de a fi merituos. Asigura-te ca iti stabilesti scopuri!

Apreciaza valorile – Iti imbunatatesti respectul de sine atunci cand actionezi in conformitate cu valorile tale. Daca esti intr-o situatie compromitatoare, fa tot ceea ce poti ca sa iei o decizie in acord cu valorile tale. Atinge-ti scopurile cu integritate si nu-ti submina respectul de sine facand lucruri mai putin cinstite. Monika Efimov Life Coach tel 0045.50374075, Mail:monika.efimov@academyforcoach.com 

Leave a Reply